Vianoce sa začali sláviť ako kresťanský sviatok v 4. storočí

23.12.2009 Celý región

Bratislava 23. decembra (TASR) - Vianoce sa začali sláviť ako kresťanský sviatok v 4. storočí a postupne sa stávali po Veľkej noci druhými najdôležitejšími sviatkami.
Presný dátum Kristovho narodenia nie je známy, ale keďže kresťanstvo začalo prenikať po roku 313 do všetkých oblastí života, bolo podľa slov nitrianskeho biskupa a cirkevného historika Viliama Judáka viac ako symbolické prevziať pohanský sviatok, ktorý oslavoval narodenie nepremožiteľného boha Slnka Natale Solis Invicti 25. decembra. Keďže Ježiš Kristus o sebe často hovoril, že je svetlo sveta a platí o ňom starozákonné biblické proroctvo, že Mesiáš bude „slnko spravodlivosti“, tento deň sa určil ako deň narodenia Pána.

Je v tom aj symbolika, pretože v našich zemepisných šírkach sa vtedy končí zimný slnovrat, deň potom znova začína nadobúdať na svojej dĺžke. „A tak aj Kristovo učenie, to tajomné svetlo, ktoré chce prežiariť všetky oblasti života a dostať sa ku každému človeku všetkých čias, začína nadobúdať na intenzite, “ pripomína biskup Judák.

Vianočný sviatok sa už v 4. storočí rýchlo rozšíril po celom vtedy kresťanskom svete, a to tak na východe, ako aj na západe.
 

Vyberte región